Cultuur

Nationaal Tinnen Figuren Museum

Op 10 mei 1985 opende het Nationaal Tinnen Figuren Museum zijn deuren en sinds de algehele vernieuwing in 2006 is het een mooi, modern en gastvrij museum. Hier vertellen tinnen figuren, samen met ensceneringen en kunst boeiende verhalen uit onze cultuur en geschiedenis.

Streekmuseum Ommen

In de molen Den Oordt en voormalig tolhuis in Ommen bevindt zich het Streekmuseum Ommen. Tal van voorwerpen uit de streek zijn hier verzameld. Het museum heeft een unieke expositie voor elk wat wils en voor jong tot oud. Er is een grote verzameling aan streekklederdrachten te zien, verder huistafereeltjes uit vervlogen tijden en een oud schoolklasje. Een brandspuit uit eind 1800 en een oud uurwerk uit de oudste kerk van Ommen zijn zo maar enkele voorwerpen die tentoongesteld zijn.

Landbouwmuseum De Laarman

Museum De Laarman laat zien welke werktuigen de veeboer en landbouwer midden vorige eeuw in gebruik hadden om het vee te verzorgen en het land te bewerken. De Laarman kijkt ook naar het heden en de toekomst. Waar ligt de bron van ons voedsel? Hoe wordt het tot voedsel bewerkt? Wat ligt er op ons bord? Dit verhaal vertellen we onder het nieuwe thema ‘Van bord naar boer’.

Memory Museum Nijverdal

In het Memory Museum in Nijverdal beleeft de bezoeker stap voor stap de Tweede Wereldoorlog, vanaf de opkomst van het Nationaalsocialisme in Duitsland tot en met de bevrijding van Nederland. Als bezoeker ervaar je met je zintuigen het verschil tussen oorlog en vrede.

Beeldentuin Witharen

Beeldentuin Witharen is het bedrijf van meubelmaker Louis van Vilsteren en keramiste Thea Dijkema. Beiden hebben een eigen werkplaats. In galerie de Schaapskooi laat Louis zijn meubels zien. In keramiekatelier de hooiberg heeft Thea haar werk en expositieruimte. Daarnaast is er een prachtige beeldentuin van 15.000m2. Elk voor jaar wordt een nieuwe Zomerexpositie ingericht met ruim 100 werken van 10 tot 12 verschillende gastkunstenaars. Elk jaar nieuwe kunstenaars, en dus ook nieuw werk.

American Motorcycle Museum Raalte

De unieke collectie Amerikaanse Motorfietsen van Max en Ans Middelbosch heeft onder de naam ‘Amerikaans Motorfiets Museum’ (AMM) op 30 april 2004 de deuren geopend in het Sallandse Raalte. De tentoongestelde collectie biedt een uitgebreid overzicht van de Amerikaanse motorfiets- geschiedenis van begin 1900 tot de jaren ’80 en herbergt prachtige zeldzaamheden.